Δευτέρα 19 Απριλίου 2010

Ψηφίζω, άρα υπάρχω...;

Το παρακάτω κείμενο κολλήθηκε σε διάφορους τοίχους στο ΤΕΙ όπως είναι από κάτω.

ΨΗΦΙΖΩ ΑΡΑ ΥΠΑΡΧΩ;
Κείμενο για την προβατίσια λογική που ακολουθείται

Έρχεται για άλλη μία φορά, να κλείσει μια ακόμη συνέλευση η ψηφοφορία κάποιων προτάσεων. Το κλίμα; Στραβό, όπως πάντα. Το τμήμα να έχει προβλήματα αλλά να έρχεται να το φάει κι ο γάιδαρος. Στα 100 άτομα, 10 άντε 15 θα πουν τη γνώμη τους. Από αυτούς, οι 5 προτείνουν το πρόγραμμα της παράταξης όπου ανήκουν, προτείνοντάς το χειρουργικά. Στα 3 πράγματα που λέει ο καθένας για το ΤΕΙ, τσουπ (!), και να 'το το ΜΑΣ και να 'τη η ΑΡΣΥ και να και η ΡΕΔΙΕΣΗ ή έστω Αριστερή Ενότητα ή όπως αλλιώς λέγεται κάθε φορά.

Και καταλήγει η συνέλευση, μετά από μια υποτυπώδη συζήτηση για το εκάστοτε πρόγραμμα του καθενός, και μετά από ακόμη λίγα λόγια για το ΤΕΙ και “τι τελικά θα κάνει αυτός ο (καταραμένος) σύλλογος” να κατεβαίνουν οι προτάσεις. Προτάσεις που στο αποκορύφωμά τους είναι η θέση του Κ.Κ.Ε., του ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ., της ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α. . Ε, μπορεί να υπάρξει και καμιά πρόταση που να μη τη λέει κανείς από τους προηγούμενους. Το αποτέλεσμα; Ίδιο! Ό,τι και να υπερτερήσει λόγω της πλειοψηφίας, θα τρέξουν κάποια άτομα που γενικά μπορεί να ενδιαφέρονται, σαν να ανάθεσε κάποιος τη δουλεία αυτή στους “μαλάκες” (ίσως τελικά να μη χρειάζονται καν τα εισαγωγικά).

Και έρχεται το ερώτημα. Εσύ που ψήφισες ό,τι ψήφισες, και αυτό που ψήφισες βγήκε, γιατί το ψήφισες; Γιατί δεν το υποστηρίζεις έμπρακτα αφού ήταν η γνώμη σου; Ενδιαφέρεσαι καθόλου; Αφού δεν ενδιαφέρεσαι, στη συνέλευση γιατί έρχεσαι; Δεν προσφέρεις και τίποτα. Το μόνο που κάνεις είναι να πετάς σε κάποιους το μπαλάκι. Ε μη το πετάς γιατί είναι άσκοπο. Καλύτερα να μην κάνεις απολύτως τίποτα. Γιατί η ψήφος τελικά δε σημαίνει και τίποτα ουσιώδες. Ένα χέρι είναι. Αντ' αυτού πες τη γνώμη σου. Όλα αυτά που άκουσες σου φαίνονται οκ;

Όσο για την πολιτική ταυτότητα που ειπώθηκε να την αφήσουμε στην άκρη, το νόημα δεν ήταν να την αρνηθείς, αλλά το ότι, λόγου χάρη, να πας να διαμαρτυρηθείς όπου έχεις να προτείνεις (νομάρχη, δήμαρχο, προϊστάμενο και όπου αλλού) αλλά να μην ανακατεύεις το κόμμα σου, την παράταξή σου και τη γραμμή που παίρνεις, με τη διαδικασία της συνέλευσης προσπαθώντας να υποδείξεις τον τρόπο που θέλουν οι προαναφερθέντες τον κόσμο να αγωνιστεί. Αυτό είναι γνωστό και σαν καπέλωμα και γίνεται συχνά. Βέβαια, δεν τρέφονται αυταπάτες ότι θα σταματήσει αυτή η κατάσταση τώρα που μπορεί να το διάβασε κάποιος.

Τώρα, όσο για το κατά ποιον τρόπο τελικά συσχετιζόμαστε οι ίδιοι οι φοιτητές αναμεταξύ μας είναι μια μεγάλη ιστορία. Στο τμήμα μας, μπορεί να μην υπάρχουν ΠΑΣΠ και ΔΑΠ αλλά την διάσπαση των φοιτητών την κατάφεραν μια χαρά και τα μικρότερα κόμματα. Αυτό διότι, προβάλλονται οι διαφωνίες αυτών ως οι μοναδικές εκδοχές, και τελικά, με την ίδια μέθοδο που υπνωτίζει και η τηλεόραση, οι κουβέντες αναλώνονται γύρω από αυτά. Το πολύ πολύ, να αδιαφορήσει κάποιος ακόμα. Το λιγότερο, να ψηφίσει γιατί κουράστηκε και θέλει να φύγει.

Κατά αυτόν τον τρόπο, δεν κερδίζουμε τίποτα. “Διαίρει και βασίλευε” είχε πει κάποιος. Αφού τους ανεχόμαστε ακόμα να μας διαιρούν και να βασιλεύουν στα κεφάλια μας, καλά να πάθουμε. Γιατί ούτε το ΜΑΣ είναι η λύση μας, ούτε η λοιπές αριστερές παρατάξεις. Και όσο δεν ασχολούμαστε να μάθουμε τι πραγματικά είναι κάποια πράγματα όπως η ψήφος, η κατάληψη, η ενημέρωση, ο αγώνας γενικά και πως όλα αυτά αλληλοεξαρτώνται και συσχετίζονται και βοηθάει το ένα το άλλο, τα ίδια θα βλέπουμε συνέχεια και τελικά θα κάνουμε όλοι μαζί πίσω, μέχρι να πέσουμε στο γκρεμό.


Οι συστάσεις περιττεύουν...

Τ.Ε.Ι. Μουσικής Τεχνολογίας και Ακουστικής

Ακολουθούν δύο κείμενα που αφορούν το  Τ.Ε.Ι. Μουσικής Τεχνολογίας και Ακουστικής.


ΤΟ ΤΕΙ ΡΕΘΥΜΝΟΥ ΚΛΕΙΣΤΟΝ ΛΟΓΩ ΠΤΩΧΕΥΣΗΣ!

Μετά από γενική συνέλευση που πραγματοποίησε ο φοιτητικός σύλλογος του ΤΕΙ Ρεθύμνου στις 14/4, το ΤΕΙ τελεί υπό κατάληψη. Οι λόγοι για τους οποίους ο σύλλογος πήρε αυτήν την απόφαση είναι η διαρκής υποβάθμιση του τμήματος μας.
Ένα ζήτημα που μας απασχολεί από την ίδρυση του τμήματος, είναι το κτηριακό. Οι εγκαταστάσεις στις οποίες στεγάζεται το ΤΕΙ Ρεθύμνου σαφώς και δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για τη διεξαγωγή του εκπαιδευτικού έργου. Υπάρχει σοβαρή έλλειψη σε αίθουσες διδασκαλίας καθώς και σε αίθουσες εργαστηρίων.
Ένα δεύτερο ζήτημα, είναι η έλλειψη εργαστηριακού εξοπλισμού. Επιπλέον, εξαιτίας της υποχρηματοδότησης, είναι αδύνατη η αντικατάσταση του φθαρμένου, λόγω παλαιότητας, εξοπλισμού κάτι που δυσχεραίνει την ομαλή διεξαγωγή των μαθημάτων.
Πέρα από τα προβλήματα που αναφέρονται παραπάνω, πριν το Πάσχα ανακοινώθηκε η απόλυση κάποιων καθηγητών μας. Κοινό μυστικό αποτελεί το γεγονός ότι ωρομίσθιοι καθηγητές διδάσκουν χωρίς να έχουν ανανεωθεί οι συμβάσεις τους και προφανώς χωρίς να πληρώνονται Εκτός από αυτό, μειώνονται οι ώρες διδασκαλίας των μαθημάτων και οι ώρες διδασκαλίας των μόνιμων καθηγητών, ως μέτρο για την αντιμετώπιση της υποχρηματοδότησης. Όλα αυτά συνεπάγονται την αποδυνάμωση του πτυχίου μας λόγω της περικοπής των μαθημάτων. Κοινός παρονομαστής όλων των προαναφερθέντων προβλημάτων θεωρείται η συνεχής υποχρηματοδότηση του τμήματος.
Εφόσον το ΤΕΙ αποδυναμώνεται και στην πραγματικότητα αλλάζει κατεύθυνση το αντικείμενο σπουδών, οδηγούμαστε σε μείωση του αριθμού των εισαχθέντων, κάτι που προφανώς και έχει οικονομικό αντίκτυπο στην τοπική κοινωνία του Ρεθύμνου.
Μέσα σε όλη αυτήν την κατάσταση, εμείς οι σπουδαστές του ΤΕΙ Ρεθύμνου, θα υπερασπιστούμε το δικαίωμά μας στην δωρεάν παιδεία μέσα από κλιμακούμενες κινητοποιήσεις. Παλεύουμε για να μην απολυθεί κανένας καθηγητής, για να μη γίνει καμία περεταίρω μείωση στην χρηματοδότηση, για να συνεχίσει το ΤΕΙ το εκπαιδευτικό του έργο.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΚΑΤΑΛΗΨΗΣ ΤΕΙ ΡΕΘΥΜΝΟΥ





ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Το ΤΕΙ Μουσικής Τεχνολογίας και Ακουστικής τέλεσε υπό κατάληψη από την Τετάρτη 14/4 μέχρι και την Παρασκευή 16/4. Η ενέργεια αυτή ήταν μία πρώτη ένδειξη διαμαρτυρίας, γιατί το κλίμα που επικρατεί στο τμήμα μας είναι κάθε άλλο παρά εύφορο για τη διδακτική/εκπαιδευτική διαδικασία. Στα ήδη υπάρχοντα προβλήματα όπως το κτιριακό και η συντήρηση του με κόπο αποκτηθέντος εξοπλισμού, έρχεται να προστεθεί η μείωση του προϋπολογισμού για το τμήμα μας.

Ήδη από την αρχή του εαρινού εξαμήνου, ωρομίσθιοι καθηγητές βρίσκονται στον “αέρα” καθότι δεν έχουν λάβει τη νέα σύμβαση τους. Και εδώ τα βαρυσήμαντα πλέον προβλήματα ξεκινούν. Διότι άλλο να γίνεται μάθημα με προβληματικό ή ακόμα και χωρίς εξοπλισμό και άλλο να μην υπάρχουν καθηγητές να διδάξουν το όποιο μάθημα. Σε καμία περίπτωση δεν προτιμούμε μόνο τους καθηγητές ή μόνο τον εξοπλισμό. Και οι δύο παράγοντες είναι εξίσου σημαντικοί καθώς το τμήμα, μας διδάσκει σε μεγάλο βαθμό την εφαρμογή των θεωρητικών γνώσεων που λαμβάνουμε.

Εφόσον λοιπόν, εμείς, ως φοιτητές που βρεθήκαμε στο ΤΕΙ Μουσικής Τεχνολογίας και Ακουστικής από επιλογή, θέλοντας να μορφωθούμε στα πλαίσια του οδηγού σπουδών του τμήματος που διαβάσαμε όταν επιλέγαμε τις σχολές που θα δηλώσουμε, απαιτούμε:

Να προσληφθούν επίσημα όλοι οι καθηγητές που δεν προσλήφθηκαν ακόμα.
Βρισκόμαστε στην κατάσταση να έχουμε σειρά προτεραιότητας στις λίστες αρκετών εργαστηρίων που είναι υποχρεωτικά, όπως επίσης κάποια εργαστήρια να είναι υπερπλήρη με αποτέλεσμα τη μη βέλτιστη απόδοση τόσο στην κατανόηση όσο και στην παράδοση. Αυτό έγκειται στην έλλειψη καθηγητών και των μειωμένων ωρών που ανατίθενται σε αυτούς για διδασκαλία.

Να ανανεωθούν όλες οι συμβάσεις με άμεση προοπτική μονιμοποίησης.
Διότι η μη ανανέωση των συμβάσεων εγκαίρως οδηγούν στη διακοπή λειτουργίας μαθημάτων που προκαλεί τη μη σωστή λειτουργία του τμήματος.

Να σταματήσει η εξοντωτική υποχρηματοδότηση του τμήματός μας.
Κάτι που έχει ως αποτέλεσμα την κακή λειτουργία του και την υποβάθμιση των πτυχίων μας, όταν ήδη ιδιωτικές σχολές προσπαθούν να οικειοποιηθούν και να πουλήσουν “ισότιμα” πτυχία. Πτυχία που μπροστά στο πλήθος του γνωσιολογικού αντικειμένου που αποκτά ο απόφοιτος του τμήματός μας, δεν αντιστοιχούν παρά μόνο σε ένα πολύ μικρό κομμάτι του δικού μας πτυχίου.

Επί του πρακτέου, μαθήματα όπως “Ηχητική Κάλυψη Συναυλιών” που περιλαμβάνει ένα μεγάλο μέρος των γνώσεων και των προβλημάτων που θα αντιμετωπίσουμε βγαίνοντας στην αγορά εργασίας, και “Πρωτόκολλα MASTERING” που αποτελεί την τελική διεργασία μίας ολοκληρωμένης μουσικής παραγωγής και που διδάσκεται στην Ευρώπη σε μόλις 3 πανεπιστήμια, υποβαθμίζονται συνεχώς με τη μείωση διδακτικών ωρών με συνέπεια τη γενική υποβάθμιση του επιπέδου των σπουδών.

Όπως είπαμε στην αρχή του κειμένου, η κατάληψη από 14/4 μέχρι και 16/4 ήταν μία πρώτη διαμαρτυρία. Αποφασίσαμε ως φοιτητικός σύλλογος του τμήματος Μουσικής Τεχνολογίας και Ακουστικής (Τ.Ε.Ι. Κρήτης, παράρτημα Ρεθύμνου), πως το μήνυμα του ότι θα αγωνιστούμε για αυτά που απαιτούμε εστάλη. Για αυτό, η πρώτη μορφή αγώνα έληξε. Συνεχίζουμε με νέες μορφές τη διαμαρτυρία μας και δε θα σταματήσουμε εδώ. Απαιτούμε τα αυτονόητα και θα παλέψουμε για αυτά.



Φοιτητικός Σύλλογος τμήματος Μουσικής Τεχνολογίας και Ακουστικής