Σάββατο 21 Νοεμβρίου 2009

Οι φανφάρες για το πολυτεχνείο και η πραγματικότητα

17 Νοέμβρη 1973. Οι δικτάτορες ανατρέπονται. Ο Παπαδόπουλος και οι χουντικοί συνεργάτες του σταματούν να κυβερνούν. Έρχονται νέες μέρες στην ιστορία εντός συνόρων. Δημοψήφισμα δηλώνει δημοκρατία. Μια δημοκρατία που τελικά δεν είναι όπως τότε την περίμεναν..
Κάθε χρόνο, στεφάνια για τους πεσόντες. Υπήρξαν άραγε; Μία “επανάσταση” που προβλημάτισε και προβληματίζει εδώ και χρόνια. Από τη μία, το ΠΑΣΟΚ να δηλώνει πως ήταν παρών και από την άλλη το καπέλωμα από το ΚΚΕ κα τη νεολαία του.
Σφετερισμός ενός αγώνα που μάλλον δε δικαιώθηκε. Εν έτη 2009, τα προβλήματα παραμένουν. Και όσο για τη δημοκρατία, τη βλέπουμε καθημερινά με τις πράσινες, ή αλλού, με τις μπλε στολές της, παντού. Αστυνομοκρατία. Εξακριβώσεις στοιχείων, προσαγωγές, ξυλοδαρμοί, ψεύτικες κατηγορίες, παραβατικότητα και περιπολίες σε ελεύθερους και δημόσιους χώρους. Αν είσαι διαφορετικός, ακόμα και στις μέρες μας, είσαι ύποπτος. Το κλίμα, ίδιο με τη δεκαετία του '80. Δημοσιογράφοι, το ίδιο ρουφιάνοι και καλλιεργητές του φόβου όπως αυτοί του '85, όπου αναφερόμενοι στον Μ. Καλτεζά, τον κατάταξαν στους επικίνδυνους νεαρούς επειδή φορούσε σκουλαρίκι.
Παρόλα αυτά, το πολυτεχνείο του '73 δε δικαιώθηκε ποτέ. Οι ΠΑΣΟΚοι βολεύτηκαν και οι ΚΚΕδες ρίχνουν το φταίξιμο σε άλλους. Ας μη γελιόμαστε. Το ΚΚΕ δεν πιστεύει στην επανάσταση. Έχει βολευτεί και αυτό, και μάλιστα, για τα καλά. Η Παπαρήγα, με την “επανάστασή” της, που δε θα σπάσει ούτε τζάμι, αποδέχεται πως ποτέ δε θα κάνει τίποτα παραπάνω από μια ή δυο πορείες. Δηλώνει πως η “επανάσταση” είναι κάτι σαν ένα δημοψήφισμα και κλείνει τα μάτια της μπροστά στην πραγματικότητα που υπάρχει.
Το καθεστώς της δικτατορικού τύπου δημοκρατίας είναι ο μεγαλύτερος και πιο κοινός εχθρός όλων των πολιτών. Είτε εργαζόμενοι, είτε απολυμένοι ή άνεργοι, φοιτητές, μαθητές, συνταξιούχοι και άλλοι. Την τρομοκρατία του κράτους, τα ΜΜΕ δεν τη λαμβάνουν υπ'όψιν τους. Μιλούν για τρομοκρατικές οργανώσεις και αποφεύγουν να παραδεχθούν το αντάρτικό τους χαρακτήρα. Οι δε ΣΥΡΙΖΑιοι και τα παρακλάδια τους, τάχθηκαν εναντίων των πρακτικών αυτών. Παρόλα αυτά, για το ΣΥΡΙΖΑ, γνωρίζουμε καλά, πως πολιτικά, είναι το με μεγαλύτερο πλάτος ταλαντευούμενο κόμμα. Όσο για τους αριστερούς και λοιπούς ΚΚΕδες που δηλώνουν το παρόν στο πολυτεχνείο του '73 και αποτάσσουν τις σημερινές πράξεις βίας, βάζουμε μία υπενθύμιση πως η αντίσταση μέχρι και το '73 δεν ήταν μόνο κάτι φωνές. Είχε και πέτρες. Καλύτερα λοιπόν, να μη μιλούν κάποιοι παραποιώντας τα γεγονότα ή δικαιολογώντας τα ώστε να αποτραπεί μία νέα εξέγερση που δε συμφέρει κανένα από τα κόμματα, όσο λαϊκά και να δηλώνουν.
Ο Δεκέμβρης που πέρασε ήταν το μήνυμα των καταπιεσμένων προς τους εξουσιαστές και τα τσιράκια τους. Η συντριπτική και αποστομωτική δήλωση του “Ναι υπάρχουμε και είμαστε ξύπνιοι”. Και ενώ κοντεύει ένας χρόνος να περάσει, προσπαθεί η εξουσία με τα εργαλεία της, να μαζέψει τον κόσμο στα σπίτια του, να τρομοκρατήσει, να αποχαυνώσει μέσω των μηδενικού επιπέδου τηλεοπτικών εκπομπών, να καταστείλει με κάθε τρόπο τον κόσμο που αντέδρασε στην αδικία, είτε με τις πράξεις του, είτε με τα πιστεύω του.
Έτσι, λοιπόν, έχουμε προσαγωγές και παράνομες δημιουργίες φακέλων από τους υπερασπιστές του νόμου. Εκατοντάδες μπάτσοι να περιφρουρούν τον ειρηνικό χαρακτήρα πορειών. Συλλήψεις στο σωρό. Άγριοι ξυλοδαρμοί των συλληφθέντων. Και από όλα αυτά, μία δικαιοσύνη ενός εισαγγελέα και ενός ανακριτή. Αυτή η δικαιοσύνη που σε βάζει να πληρώσεις για την ελευθερία σου. Αυτή που σε σκοτώνει στο ξύλο και σου ζητάει και λεφτά. Οι μπράβοι του κράτους. Οι αλήτες ασφαλίτες και ματατζίδες. Αυτοί που αντέδρασαν στην αδικία τιμωρούνται. Οι πράττοντες το άδικο ποτέ.

ΟΛΑ ΕΔΩ ΠΛΗΡΩΝΟΝΤΑΙ
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ 9 ΣΥΛΛΗΦΘΕΝΤΕΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ


1 σχόλιο:

ΚΙΡΚΗ είπε...

Το κείμενό σου λέει αλήθειες! Πόσοι όμως έχουν αυτιά για να ακούν όσα γράφεις και πόσοι είναι προθυμοι να τα διαβάσουν;
Το σύστημα φιλαράκι έχει μεθόδους και επιστημοσύνη τέτοια, που είναι δύσκολο να πείσεις ότι έτσι έχουν τα πράγματα. Οι περισσότεροι δυσκολεύονται πολύ να κάνουν την αρχή και να σκεφτούν χωρίς προκαταλήψεις, χωρίς ιδεολογία, χωρίς μοιρολατρία και κυρίως χωρίς υποκλίσεις...
Φιλί γλυκό